Elektrikli Araçlar için Şarj Yönetim Yazılımı Nedir?

 Elektrikli Araçlar için Şarj Yönetim Yazılımı Nedir?


Elektrikli Araçlar (EV'ler) dünya çapında giderek daha popüler hale geliyor.

ABD'de 2022'nin ilk çeyreğinde 200.000'den fazla elektrikli araç satıldı. 

Yoldaki tüm bu EV'ler, giderek daha fazla şarj istasyonuna ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. Bir EV şarj sitesi işletiyorsanız, bir EV filosunu yönetiyorsanız veya işinizin bir parçası olarak bir şarj noktası sunuyorsanız, Şarj Yönetim Yazılımını veya kısaca CMS duymuşsunuzdur.

Bu makalede, Şarj Yönetimi Yazılımının tam olarak ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve uygulamanızdan neden yararlanabileceğinizi açıklayacağız.

Neden herkesin EV Şarj Yönetim Yazılımına (CMS) ihtiyacı var?


Şarj Yönetim Yazılımı (CMS), filo operatörleri, şarj operatörleri ve diğerleri tarafından elektrikli araç şarj işlemlerini izlemek ve optimize etmek için kullanılır. CMS'nin güvenilir, ölçeklenebilir ve mevcut sistemlere bağlanması kolay olması önemlidir.

Bir CMS, EV şarj cihazlarına doğrudan bağlanarak yalnızca şarj faaliyetlerini takip etmekle kalmaz, aynı zamanda ağın güç tüketimini de yönetebilir. Ayrıca, belirli hedeflere ulaşmak için şarj cihazının davranışını parametreler dahilinde değiştirebilir.

CMS tipik olarak tam otomatiktir ve insan müdahalesine ihtiyaç duymaz, ancak gerekirse kritik uyarılar gönderebilir. Modern EV şarj sistemleri, temel izleme işlevlerinin yanı sıra, şarj sahası operasyonlarını optimize etmeye de yardımcı olur.

Örneğin, şarj yeri zamana göre değişen enerji fiyatları (TOU(Time Of Use) oranları veya talep ücretleri) kullanıyorsa, CMS, enerjinin en pahalı olduğu zamanlarda şarj cihazının enerji tüketimini azaltabilir.

Burada, CMS'nin temel işlevlerini, faydalarını ve çeşitli kullanım durumlarını tartışacağız ve uygulamanız gerekip gerekmediğine karar vermenize yardımcı olacağız.

Bazı temel CMS işlevleri nelerdir?



    1.Enerji Yönetimi ve Tesis Entegrasyonu

Şarj cihazının güç tüketimini ve sitenin gücünü yönetme yeteneği. Akıllı Şarj ile kullanıcılar, saha operasyonlarını optimize edebilir ve ayrıca talep yanıtı (DR olayları) veya araçtan şebekeye (V2G olayları) için hizmet sinyalleri alabilir ve ayrıca TOU oranları veya Spot Fiyatlandırma gibi değişken enerji fiyatlarına yanıt verebilir.

Enerji Yönetimi, bina yükleri, güneş enerjisi ve güneş pilleri gibi harici güç kaynaklarının kontrolünü içerebilir. Bu harici kaynaklar, tüm sitenin güç tüketimi üzerinde daha fazla kontrole izin vererek, şarj etme davranışına dahil edilebilir.

    2.Filo Optimizasyonu ve Araç Telematiği

Filo yöneticileri için sadece şarj cihazlarının verilerine değil, aynı zamanda araç verilerine de erişmek önemlidir. CMS, şarj gücünün, araç SoC'sinin ve hatta araç programlarının daha fazla görünürlüğünü sağlayarak yer operatörlerinin sitenin şarj işlemlerini daha sorunsuz yönetmesine olanak tanıyan bir filo yönetim sistemi sağlayabilir.

    3.Ödeme metodları

Şarj cihazları halka açık bir sitenin parçasıysa, şarj noktası operatörleri, elektrikli araçlarını şarj ederken müşterilere ödeme seçenekleri sunmak isteyebilir. Bu, diğer şirketler için B2C kredi kartı ödeme seçeneklerini veya B2B hizmet düzeyi sözleşmelerini içerebilir.

Herhangi bir ödeme sistemi, müşteriler için fiyatları hesaplamak için toplam enerji tüketimine ve diğer ücretlendirme oturumu verilerine erişim gerektirecektir.

CMS, operasyon türlerini, müşterileri ve hatta araç türlerini ayırt eden bir faturalandırma sistemi sağlar. Bu, müşterilerin ödemeleri yüksek derecede esneklik ve hassasiyetle takip etmelerini sağlar.

    4.Donanım İzleme

CMS, yerinde şarj donanımının kapsamlı bir şekilde izlenmesini sağlar. Gerçek zamanlı kontrol, insanların operasyonlarının ayrıntılı bir resmini elde etmelerine ve herhangi bir sorun olmadığından emin olmalarına yardımcı olur.

Bozuk yedek parçalar, kesintili kablosuz iletişim ve OCPP mesajları veya ürün yazılımı hataları gibi tipik şarj noktası donanım hataları, gereksiz kesinti sürelerine neden olabilir. Hatalar belirlenirse CMS, şarj noktası operatörünü bilgilendirebilir.

    5.Giriş kontrolu

Şarj istasyonları enerji maliyetleri üretir. Maliyetleri kontrol etmek için CPO'lar genellikle şarj cihazlarına erişimi olan kişileri sınırlamak ister. Filo operatörleri için bu, yer personeli ve sürücüler olabilir. Genel ücretlendirme için bu, kayıtlı kullanıcılar veya kredi kartı olan herkes olabilir.

CMS, tanımlanmış kullanıcı gruplarına erişimi kısıtlamak için çeşitli kimlik doğrulama seçeneklerine sahiptir. CMS, RFID kartları, kredi kartları, mobil uygulamalar ve hatta araç tanımlayıcıların kullanımı yoluyla erişim sağlayabilir.

    6.Uyarı Sistemi ve Sorun Giderme

CMS, müşterinin herhangi bir donanım, şarj veya operasyonel sorun hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan bir uyarı sistemi sağlar. Bu uyarılar, müşteriye e-posta ve metin yoluyla ve ayrıca doğrudan CMS panosu aracılığıyla ulaşabilir. Müşteri daha sonra ortaya çıkan sorunları giderebilir.


‍Operasyonlarınız için en iyi Şarj Yönetim Yazılımını nasıl seçersiniz?

Şarj Yönetim Yazılımı, şarj noktası türü ve konumu dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak bir dizi farklı kullanım durumu için kullanılabilir.

CMS, ticari otoparklar, çalışan otoparkları, filo depoları, konut apartman blokları vb. gibi büyük birleşik şarj yerleri için kullanılabilir. Ayrıca ev içi konumlardaki bireysel EV şarj noktaları için de kullanılabilir.

Seçeceğiniz CMS'nin işlemleriniz için gerekli özelliklere sahip olması önemlidir.


‍İşte birkaç tipik kullanım örneği:

    1.Elektrikli Filo Operasyonları



Diyelim ki araçları şarj etmek ve bir sonraki vardiyasına hazır hale getirmek için hızlı DC şarj cihazlarına ihtiyaç duyacak bir otobüs filonuz var. Enerji maliyetlerini düşük tutmak için en yüksek güç tüketimini yönetmek çok önemli olacaktır.

Otobüslerinizin boşta kalma süreleri uzunsa, sitenizin şarj işlemlerinden yararlanmak için hizmet sağlayıcınızla bir V2G programına abone olmak isteyebilirsiniz.

Anahtar gerekli CMS Özellikleri:
  • Araç telematik entegrasyonu
  • Filolar için yük paylaşımı
  • V2G yetenekleri

‍2.Kamu Şarjı


Diyelim ki bir süpermarketin dışında halka açık ücretlendirme sunuyorsanız, şunları göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz:

  1. Yalnızca şarj cihazının güç kullanımını değil, aynı zamanda binanın güç tüketimini de yöneterek, güç kapasitenizi fazla zorlamazsınız.
  2. Şarj cihazının güç yükünü ve dinamik yük paylaşımını yöneterek kullanıma bağlı elektrik kesintisi olmaz.
  3. Elektrikli araçlarını şarj eden kullanıcılar için ödeme yöntemleri sağlamak
Anahtar gerekli CMS Özellikleri:

  • Bina Yükü optimizasyonu
  • Yük Paylaşımı Optimizasyonu
  • Ödeme şekli


3.7/24 Karbon Nötr Operasyonlar



Bugün, bazı şirketler operasyonlarını karbon nötr hale getirmeyi tercih ediyor. Bir depo için bu, operasyonları için yenilenebilir enerjilere erişmeleri gerektiği anlamına gelir. Bu işlemler, elektrikli araç filosunun şarj edilmesini ve depo enerji tüketimini gerektirebilir. Bu durumda şunları göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz:

  1. Mevcut olduğunda temiz enerjiye erişmek ve kamu hizmetlerine güvenmemek için deponuza güneş enerjisi ve piller dahil.
  2. Şarj işlemlerinizi yakından yöneterek tüm araçların vardiyalarına hazır olmasını sağlayın.
  3. Depo ve şarj yüklerinin sitenizin güç kapasitesini aşmadığından emin olun.
Anahtar gerekli CMS Özellikleri:
  • Bina Yükü Optimizasyonu
  • Yük Paylaşımı Optimizasyonu
  • Araç Takvimi Entegrasyonu
  • Güneş Enerjisi ve Pil Optimizasyonu

Bu Yazı AMPCONTROL.IO sayfasından Türkçe diline çevrilmiştir.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OCPP ve Open Source Şarj Protokolü (OCA) nedir?

SQL

OOP - Abstraction (Soyutlama)